Mark Davidson: The Wines of Australia (2023)

Paul Lysholdt • 21. august 2025

Jeg har de seneste måneder læst fem fremragende bøger om vin/spiritus: Pascaline Lepeltiers One Thousand Vines, Elaine Chukan Browns The Wines of California, Oz Clarkes English Wine, Mads Schyttes Whisky og senest Mark Davidsons bog om australsk vin.

Det er alle bøger jeg har læst med stor fornøjelse, alle skrevet af engagerede, entusiastiske, vidende og nørdede forfattere – det er alle bøger der lyser langt væk af at være skrevet af dyb kærlighed til emnet. Det gør læseoplevelsen ekstra stor. Jeg kom til at tænke på det, da jeg læste Mark Davidsons bog.


Del 1, de første 60 sider, giver et spændende overblik over australsk vin. Om hvordan vinplanter kom til Australien, om Phylloxera, eksport, udvikling af vinstile og den oprindelige befolkning. Om landskab og klima. Om Label Integrity Program, med krav til oplysninger på vinetiketter. Om anvendte druesorter – der er over 150 forskellige der bruges til vinproduktion i dag, og stor vilje vil at eksperimentere bl.a. pga. klimaændringer. Om vin produceret på druer fra gamle vinstokke, defineret i Barossa Old Vine Charter med 4 kategorier (35+, 70+, 100+ og 125+), herunder om vinene er bedre pga. de gamle vinstokke. 

Del 2 og langt den mest omfattende del af bogen (side 61-303) beskriver vinregionerne: New South Wales, South Australia, Victoria, Western Australia, Tasmania og Queensland. Hver region beskrives overordnet, derefter de enkelte GI’s (Geographic Indications) og indenfor hver en lang række producenter. Det er bare fantastisk læsning! Mark Davidson skriver meget personligt om rigtigt mange producenter, fordi han kender dem, har været på stedet, eller som minimum har smagt et udvalg af deres vine. Han har mange anbefalinger og helt ærligt: begejstringen var smittende, så bare to eksempler på hvad det bevirkede i forhold til mig.


Under Goulburn Valley and Nagambie Lakes i Central Victoria omtales Tahbilk. Jeg smagte vine derfra første gang for mange år siden, da Australsk Vinklub mener jeg de hed, importerede deres vine. Jeg fik lyst til se, om jeg kunne finde deres vin i Danmark – det er ikke lykkedes. Men via Systembolaget (og en søn, der bor i Sverige) er der 5 af deres vine på vej, bl.a. Tahbilk, Museum Marsanne, 2018. Tahbilk har verdens ældste Marsanne vinstokke – fra 1927. Fotoet øverst er af Tahbilk.

 

Under Margaret River i South West Australia hæftede jeg mig bl.a. ved L.A.S. Vino, og fandt den danske importør KB Vin, og jeg har netop modtaget en smagekasse med L.A.S. Vino Chenin Blanc "CBDB" 2023, L.A.S. Vino Chardonnay Wildberry Springs 2023 og L.A.S. Vino Granite Grenache 2022 The Last Blend.


Der er mange, mange andre fristelser efter at have læst bogen fra ende til anden.  I appendix I er der ”101 wines that illuminate Australian wine today”, og det er svært ikke at blive fristet til at lede efter nogle af dem 😊


Det er en fremragende bog der i den grad giver lyst til at fordybe sig i australsk vin. Bogen har hermed mine allerbedste anbefalinger. 


Af Paul Lysholdt 23. august 2025
Jeg har kendt Rasmus Bagger et års tid gennem hans Master of Mental Training™ (MMT) uddannelse, som jeg bestod først i august. Jeg har skrevet en lang række blogindlæg om uddannelsen. Jeg har ikke lagt skjul på, at jeg opfattede Rasmus som en karismatisk instruktør og inspirator, og at kursusforløbet har haft dramatisk betydning for min personlige udvikling og mine udviklingsplaner.
Af Paul Lysholdt 21. august 2025
Efter at have gennemført Understanding the Brain: The Neurobiology of Everyday Life på The University of Chicago fik jeg lyst til at fordybe mig yderligere i emnet.
Flere indlæg