Vin med Paul #6 - Kalum Winery

Paul Lysholdt • 3. november 2025

Da jeg med Dansk vins historie – den korte udgave forsøgte at få et hurtigt overblik over dansk vinproduktion i dag, havde jeg ærligt talt ikke engang hørt om Kalum Winery. Da jeg begyndte at se nærmere på lokale vingårde (jeg bor i Præstø), dukkede der pludselig mange op. Jeg har omtalt Faxinge Vingård  og BASWinery. Men der var noget særligt ved Kalum Winery. 

Der er en webshop, hvor man kan købe nogle Bourgogner fra 2016-2018. Men ingen danske produkter, de er udsolgt.

Deres hjemmeside er ualmindeligt informativ – og lækker.

Det er et af de steder, hvor jeg kan mærke ambitionen, allerede inden jeg har været i nærheden af at smage på vinen. Et ungt vinhus med en moden vision – og et af de mest overbevisende bud på, at Danmark kan blive et seriøst vinland i international skala.

Jeg kontaktede dem og havde fornøjelsen af at besøge Stine Kold på stedet den 21. oktober.

Bag Kalum står Hans Christian Amberg, som sammen med sin kone vendte hjem fra Frankrig. Hans betingelse var at ville arbejde med vindyrkning, som han havde gjort i Bourgogne – det er forklaringen på Bourgognerne i shoppen.

Grundige analyser resulterede i at valget faldt på Basnæsvej 29 på Møn, som de overtog i 2019. hvor de første vinstokke også blev plantet.

De første år var præget af eksperimenter. Man arbejdede med sorter som Souvignier Gris og Johanniter, som trivedes godt i dansk klima. I 2021 høstede man druerne til vinen. Den blev  produceret i henholdsvis en stål- og fadlagret version under navnet Brut de Møn. To af vinene sælges gennem Løgismose, og er de eneste vine fra Kalum Winery som er i handlen i dag. Det var de vine, der fangede vinverdenens opmærksomhed

Andre fik øje på stedet og potentialet og i dag består ejerkredsen af fire familier, som alle har baggrund i landbrug. Hans Christian Amberg er i dag ikke længere en del af ejerkredsen, men er tilknyttet som konsulent og winemaker.

Ambitionen er klar: at overføre succesen fra Sydengland til Møn – lignende klima og jordbund, samme druesorter. Det begyndte som en drøm om at skabe mousserende vine i verdensklasse – og det udvikler sig nu til et projekt, der kan blive skelsættende for dansk vin.

Derfor er markerne nu omlagt og tilplantet med Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier – de klassiske Champagnedruer – som skal danne fundamentet for mousserende vine lavet efter Méthode Traditionelle. 1.000 Souvignier Gris stokke bliver stående, for at minde om hvordan det hele startede, det taler til mit romantiske indre, under navnet DAWN Edition.

De første vine forventes at blive frigivet i 2027, men det er naturligvis helt afhængig af hvordan forholdene for vinproduktionen bliver.

Det er en satsning, men jeg er ikke i tvivl om at ejerkredsen véd hvad de gør: de vil næppe selv opleve det store økonomiske afkast. De investerer for næste generation – og for vinens fremtid i Danmark.

Kalum Winery repræsenterer noget sjældent i dansk vin: tålmodighed. Hvor mange projekter vil se resultater nu og her, arbejder Amberg og hans team med et perspektiv på årtier. De ved, at de ikke bliver rige på det – men de bliver pionerer.

Hvis man vil forstå, hvor dansk vin er på vej hen, bør man følge Kalum Winery tæt. For her kan man allerede ane konturerne af det næste store kapitel i dansk vinproduktion.

Den første store internationale anerkendelse er meget apropos kommet tidligere i år. I Decanter World Wine Awards i år har Steel Brut de Mon 2021 fra Kalum Winery som den første danske vin opnået en medalje. De fik en bronzemedalje, for den første kommercielle vin de producerede.

Vinene

Under mit besøg fik jeg en flaske rosé, som ikke bliver frigivet til salg. Jeg har købt Brut de Møn Souvignier Gris Oak/Steel Dawn Edition 2021 og Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021, begge gennem Løgismose.

Her er mine smagenoter.


Rosé de Møn 2024

⭐⭐⭐☆☆

Rosé, druesammensætning : 81 % Johanniter (2023), 15 % Souvignier Gris (2024), 4 % Pinot Noir (2024). Ikke i handlen.

Sart laksefarvet.

Aromatisk og præcis næse med frisk frugt og grønne nuancer. Noter af stikkelsbær og lime ledsages af grape og sprød grøn melon. Underliggende florale og urteprægede toner — blomsterblade, friskklippet græs og et strejf af hindbær. Diskrete æblearomaer og citrusskal.

Saftig og imødekommende smag. Vinen har en ren og livlig syre, der balancerer frugten og fremhæver friskheden. Medium fylde med en blød og afrundet mundfornemmelse. Elegant mineralitet i afslutningen giver struktur og længde.

Tør, ren og frisk med citruspræget eftersmag og en let salt mineralitet.


Kalum Winery – Brut de Møn 2021  (Johanniter, Méthode Traditionnelle)

⭐⭐⭐⭐☆

Gylden/orange med fine, vedvarende perler.

Elegant og ren næse. Stikkelsbær, fersken, grøn æble, citrus, appelsin, pomerans. Autolytiske noter (brioche).

Slank, ren og cremet i munden, salt mineralitet, frisk, saftig og aromatisk. Flot syre og ren frugtprofil. Citrus, grape. Lang afslutning.

En superlækker mousserende vin af meget høj kvalitet.


Kalum Winery – Brut de Møn 2021 (Souvignier Gris, Méthode Traditionnelle)

⭐⭐⭐⭐☆

Let gylden, citron, fine perler

Gult æble, pære, grape, appelsinskal, diskret ananas, melon, dej, gær, mandel

Æble, grape, citrusskal, mineralitet.

Stram og ren. Lang, afrundet, grape, lidt salt. Bliver hængende i munden.

En virkeligt dejlig mousserende vin. HVIS jeg skulle vælge, ville jeg foretrække denne for Johanitter-udgaven, men det er begge virkeligt skønne mousserende vine.


Så jeg kan kun sige, at de tre vine på enhver måde bekræfter at der et kæmpepotentiale i Kalum Winery. Hvis jeg var yngre, og Kalum Winery var børsnoteret, ville jeg godt investere en sjat penge som langsigtet investering. De bliver stjerner! 

Af Paul Lysholdt 30. november 2025
Begrebet weekend er noget andet for mig som pensionist, end det var tidligere. Men der er stadig lidt forskel i forhold til hverdag. Mandag-fredag har jeg fitness mandag, onsdag og fredag, fransk undervisning tirsdag og torsdag – det har jeg ikke i weekenden.
Af Paul Lysholdt 26. november 2025
Der er sket en masse for mig trænings- og uddannelsesmæssigt i 2025. En del har resulteret i at jeg har bestået officielle tests eller eksamener. Er der noget der var planlagt? Er eksamenerne målet? Hvad skal det alt sammen gøre godt for? Hvad nu?
Flere indlæg