Vin med Paul #5- BASWinery
I sommers smagte jeg et glas BAS 703 2024 på Pomle Nakke Traktørsted. Jeg skulle bruge lidt hjælp til at finde ud af hvor vinen kom frem, men den var så lokal, som den næsten kan blive: fra BASWinery på Møn. En Pet-nat på Grenache. Pet-nat fremstilles ved méthode ancestrale, hvor vinen kommer på flaske før gæringen er afsluttet og gærer færdig i flasken; herved skabes bobler og man får en normalt uklar, let og frisk vin. Jeg var meget imponeret over den flotte frugt og intense aroma. Og så Grenache og fra et dansk vineri?!
Jeg springer mellemregningerne over og lander torsdag den 16. oktober 2025, hvor jeg havde en aftale med Jørgen Laustsen, som ER BASWinery, for at høre hans tanker om vinfremstilling i Danmark og perspektiverne.
Turen fra Præstø til Basnæsvej er dejlig en solrig oktoberdag og turen til enden af vejen, langs Ulvsund, hvor BASWinery ligger, betagende smuk.
Der er fire overordnede faktorer der afgør en vins stil og kvalitet: Klima/vejr, sted, druesort(er) og vinfremstilling,
1. Klima/vejr
Det vestlige Møn. Der er flere solskinstimer end Danmark i gennemsnit, og beliggenheden tæt ved vandet gør at risikoen for frost er mindre end inde i landet, det regner mindre, og vinden gør at druestokkene ikke er så udsatte for meldug som de ellers er mange steder i Danmark.
2. Sted
Jordbunden består af kridt, kalkholdig ler ofte med silikatsten (flint), det giver en kalkrig, veldrænet og mineralsk jord, som er særdeles egnet til vinproduktion; det fremmer syre og friskhed i druerne.
3. Druesort(er)
Der er pt. 15.000 vinstokke. Der stræbes mod 25-30.000 planter p.t. og en samlet årlig produktion på 40-50.000 flasker; i 2024 producerede de 24.000 flasker. Sorterne er efter mængde: Souvignier Gris, Pinot Noir, Johanitter, Chardonnay og Solaris.
BASWinery køber også druer/frugter fra andre økologiske landmænd (især i udlandet) for at eksperimentere, fx sorter som Bobal, Moscatel, Grenache, Moscatel d'Alexandria, Furmint, Welschriesling og Tardana. Det er ikke så almindeligt i Danmark tror jeg, men det er jo en traditionel Négociant-rolle kendt fra fx Champagne og Bourgogne, og altså også på Møn.
4. Vinfremstilling
Alle druer håndplukkes, BASWinery er økologisk certificeret på markerne, så der er minimal intervention. Vineriet følger efter, når der flyttes til ny adresse i 2026. Jørgen står for hele vinfremstillingen og lærer ved at prøve. Han eksperimenterer med spontangæring (naturgær), men han anvender på nogle vine også kommerciel gær. Det afhænger af hvilken vin han ønsker at lave.
Det afgørende punkt er viljen til at skabe vine med personlighed, ikke vine som alle andre. Jeg fik smagt en del fadprøver under rundvisningen og der er spændende vine på vej kan jeg love for. Der var også vine med begrænset potentiale, men det tager Jørgen naturligt som en del af prisen for at ville eksperimentere.
Der bliver ikke gået på kompromis, vinene kommer ikke til salg, hvis Jørgen ikke kan stå inde for kvaliteten.
Perspektiver i forhold til dansk vin
Jeg har gennem de seneste par måneder læst en del om både engelsk og dansk vin. Det er som beskrevet i et tidligere blogindlæg nærliggende at sammenligne de to lande vinmæssigt, med England som foregangsland. Knap 80 % af deres druer er Pinot Noir (inkl. Précoce), Chardonnay og Pinot Meunier altså de tre hoveddruer i Champagne. I Danmark var top-5 druer i 2023 Solaris, Rondo, Bolero, Regent og Léon Millot.
En djævelsk tanke: Har de druer så fremtrædende en plads i Danmark, fordi det er dér danske vinavlere ser fremtiden? Eller er det bare et levn fra den 1. generation af den nye bølge i dansk vin? Rondo, Bolero, Regent og Léon Millot er blå druer og mig bekendt ikke druesorter med de meriterende vine på CV’et.
En anden djævelsk tanke: Hvor mange danske vingårde ligger hvor de gør, fordi stedet er valgt som vindyrkningslokation? Eller omvendt: Hvor mange ligger, hvor de gør, fordi det var der man boede/havde arealer, og fik lyst til at dyrke vin?
Jeg tror fremtiden handler om at turde eksperimentere og satse. Hvis dansk vin i bredere forstand skal være attraktiv for potentielle kunder og økonomisk attraktiv for producenterne, skal der satses på kvalitet og det indebærer fx overvejelser om omlægning af beliggenhed og valg af druesorter.
Jeg oplever – og jeg erkender, at jeg kun kender en lille brøkdel af danske vingårde – at BASWinery - med sit valg af lokalitet, sin tilgang til vinproduktion og sin kompromisløse stræben efter kvalitet – er et mønstereksempel på hvordan man med ildhu, kompromisløshed, ihærdighed og vilje til at eksperimentere ER nået langt og kan nå meget længere.
Vinene
Jeg har haft lejlighed til at smage nogle af vinene fra BASWinery, og det har været en meget positiv oplevelse
BAS 31 2024. Hvidvin på Solaris og Orion.11 % ufiltreret. Frisk, frugtig og saftig vin med grønne æble. Vindrue, grapefrugt, stikkelsbær og lidt urtet. En let og meget drikkelig vin.
BAS 702 2024. Orangevin, pet-nat på 100 Moscat d’Alexandria. 11 % ufiltreret. Diskret i næsen, grape, appelsin, fersken, stikkelsbær. Fik mig til at tænke på Juicy IPA. En vellavet vin med fin balance. Lækker og læskende, fine bobler.
BAS 703 2024. Rosévin, pet-nat, 100 % Grenache 11,5 %. Friske bobler, meget aromatisk og meget frugtig. Jeg får appelsinskal, melon, æbler, vindrue, lidt banan, gær i næsen, i munden grape, citrus, lidt røde bær. Dejlig fylde i munden, fin syre og flot balance. God intensitet i smag og duft. Afslutningen er en fantastisk blanding af en masse frugt, bobler og mine tanker gik til en sodavandsis da jeg var barn for mange år siden. Det var mit første møde med BASWinery og gensmagningen bekræftede i den grad førsteindtrykket af en vin, som jeg bare har lyst til at bælle.
BAS 509 2023. Rosévin (meget mørk) på 100 % Bobal, delvis lagret på eg 14 %. Søde kirsebær, hindbær, jordbær, nyslået græs, citrus, urtede noter. I munden frisk syre, masser af kirsebær, jordbær, frugtdrevet, mild lakrids. Flot balance, afrundede tanniner, lækker og blød.
Jeg fik også mulighed for at smage denne vin i en udgave, som ikke har lagret på eg. Den skal have lidt tid i glasset, så åbner den sig og har en flot duftintensitet. Utroligt saftig, flotte modne kirsebær og jordbær. Den er tør, men er det rene slik. Frugtdrevet og meget læskende.
Det er alle vine jeg har lyst til at smage igen, med BAS 703 som en oplagt velkomstdrink, når man vil overraske gæsterne, og BAS 509 som en lige så oplagt vin til lettere grillmad.
BASWinery skal jeg helt sikkert følge tæt, der kommer helt sikkert meget spændende nyt derfra.


