I dette blogindlæg om
dansk vins historie lovede jeg at vende tilbage med indlæg om specifikke vingårde. I dette indlæg Faxinge Vingård.
Faxinge Vingård blev etableret i juni 2010 af lokale, for at dyrke vin på hobbyplan med andre lokale. Fokus var og er på fællesskab og hygge.
Oprindeligt blev der plantet 12 rækker à 60 meter, det er siden blevet til 20 rækker, og det er ikke meningen det skal være større. For enden af hver række står et træskilt, med navn på den, der har lejet rækken, et nummer og druesort.
På det øverste foto kan bagest skimtes en bænk. At sidde deroppe i solskin, få skænket et glas skøn hvidvin, Solaris 2024, så bliver det ikke meget bedre.
Solaris 2024
⭐⭐⭐☆☆
En virkelig dejlig hvidvin. Der er stikkelsbær, der er citrus, der er melon i næsen. God fylde i munden, god, frisk syre, god duftintensitet, medium plus smagsintensitet, rigtig god længde, en rigtig skøn vin.
I Finns dejlige udestue smagte vi en rosé:
Cantor 2023 ⭐⭐☆☆☆
Velproduceret vin, i næsen fangede jeg især tomat (positivt ment og ikke dominerende). God mundfornemmelse og ingen kanter, jeg tror rigtigt mange vil falde for denne vin.
Finn og Anders fortalte om gode og dårlige årgange, specielt 2018 var et særdeles godt år, vi er mange der kan huske sommeren, der ingen ende ville tage – og gjorde meget godt for druernes modning. Desværre har de ikke flere vine fra det år ☹
Med en årlig produktion på ca. 2.000 flasker og en del producenter, bliver det ikke til de store oplag, og der er som nævnt heller ikke ambitioner om at vokse.
Der er heller ikke planer om at udskifte druesorter; bortset fra Chardonnay (som er vanskelig at modne i Danmark) er der tale om hybridsorter. Men der er ambitioner om at producere en mousserende vin på den traditionelle metode (à la champagne) og det er jeg spændt på at høre nærmere om (OG smage!!!)!
Det er de færreste der får mulighed for at smage vinen fra Faxinge Vingård, og det er egentlig lidt synd. Med de tre vine jeg har smagt, er det åbenlyst at de kan deres håndværk, og specielt Solaris 2024, som jeg var så heldig at få en flaske med af, er en virkelig skøn vin. En perfekt vin en sommeraften til en let fiskeret eller noget skaldyr, måske til laks, hvor syren kan balancere fedmen. Eller ”bare” i godt selskab uden noget til.
Jeg elsker at de prioriterer det hyggelige og hobbybaserede fremfor det kommercielle.
Tak fordi jeg måtte komme på besøg, det sætter jeg meget stor pris på.