Vin med Paul #4 – Samsø Vin Syndikat

Paul Lysholdt • 15. oktober 2025

Jeg var på weekendbesøg på Samsø i anden anledning (Samsø går i hundene 2025), men jeg var heldig! Jeg kontaktede Hardy Thomsen, som er ansvarlig for salg i Samsø Vin Syndikat, og han tilbød straks at mødes med mig lørdag eftermiddag, når jeg var færdig med at dømme.

Så lørdag den 11. oktober havde jeg fornøjelsen at se vinmarkerne i Alstrup, produktionsfaciliteter med lager og besøgsrum og få en god samtale om Syndikatets historie og planer.

Det hele startede med en mandetur til Alsace og ideen om at gøre Alstrup til et vinområde.  De første vinstokke blev plantet i 2010 og i dag er der cirka 3.000 stokke på Chateau Alstrups vinmark. Produktionen er varierende, men kan typisk være på omkring 6.000 flasker. Den er selvfølgelig afhængig af en lang række faktorer; Hardy nævnte specifikt at grøn høst, som man indførte på anbefaling af en konsulent, gav en væsentlig reduktion i udbyttet; grøn høst indebærer at hele drueklaser fraklippes tidligt i vækstsæsonen, for at reducere udbyttet og øge kvaliteten og koncentrationen i de resterende druer.

Oprindeligt blev der plantet druerne Solaris, Johanniter, Orion, Rondo, Cabernet Cortis og Bolero, siden er suppleret med Pinot Noir, Riesel, Regent, Cabernet Cantor og Gewurztraminer. Altså primært kloner. 

Der produceres rødvin, hvidvin, rosé og kir.  

Gæring og lagring sker i ståltanke, og siden 2017 er rødvin lagret på franske egetræsfade. 

Der er ikke planer om at forsøge sig med mousserende vin (endnu!), de vil blive bedre til det de arbejder med nu. Men de er i gang med at eksperimentere med orangevin og Pinot Noir,

De har flere årlige rejser til kolleger i Tyskland eller Alsace, for at blive inspireret. Og de bruger konsulentbistand, jf. bl.a. ideen om grøn høst.

De er efter en start med fokus på at producere og sælge, også begyndt at fokusere på at producere til lager, så de kan følge vinenes udvikling over tid.

I sæsonen er der to ugentlige offentlige arrangementer, de er meget populære, så der er indført en symbolsk betaling for at det kan løbe rundt.

Det er virkelig et kærlighedsprojekt, drevet af 12 passionerede personer, primært pensionister. Der er mange omkostninger forbundet med vinproduktion og det er notorisk svært at sælge vinene. Det er den velkendte historie: danske vine kan ikke prismæssigt konkurrere med konsumvine. Det er et eksklusivt produkt, og selv for nørder som undertegnede, der gerne vil smage mange forskellige vine, og er drevet af nysgerrighed, så er sandsynligheden for genkøb begrænset, medmindre der er tale om ekstraordinær vin.

Jeg har haft lejlighed til smage fem af deres vine.


Chateau Alstrup 2023 (Riesel)

En hvidvin på 100 % Riesel. Det er en tør og frisk vin, en anelse spinkel og med lidt dominerende syre. Der er fine noter af vindrue, appelsinjuice, lime og vegetale noter i form af græs.

Jeg ville drikke den til skaldyr, østers, noget let asiatisk mad.

Chateau Alstrup 2023 (Solaris)

En hvidvin på 100 % Solaris. En dejlig frugtig vin med noter af grønt æble, pære, grapefrugt. Jeg savner lidt frugt til at afbalancere syren.

Jeg ville drikke den som aperitif, eller måske til lette retter med lyst kød eller skaldyr.

Dolmen Chateau Alstrup Solaris 2024

En hvidvin på 100 % Solaris. En dejlig vin med noter af æble, vindrue, grape, citron og lidt tropisk frugt (ananas, melon, banan). Jeg synes der er fin balance i vinen, en klar bedre Solaris end 2023. Igen en vin til lette retter.

Dolmen Chateau Alstrup Rondo Rosé 2024

En rosévin på 100 % Rondo. I næsen umodne solbær og blåbær, lidt hindbær, en anelse parfumeret. I munden får jeg også vindrue, stikkelsbær og citrus. Jeg savner igen lidt balance. Også dette vil være en vin til lettere retter eller som aperitif.

Chateau Alstrup Cuvée Prestige Excellente 2023

En rødvin på 70 % Rondo, 30 % Regent, lagret19 måneder på fransk eg.

En glimrende rødvin, med solbær, brombær, ribs, blomstret, græs, grøn peber, lakrids og kokos i næsen. Desværre kan smagen ikke helt være med, der mangler lidt frugt og fylde. Igen en vin jeg ville vælge til noget lettere rettere, det vil være et godt match. Jeg ville være forsigtig med at vælge en for kraftig ret til.

Konklusion om vinene

De smagte vine fra Samsø Vin Syndikat – Château Alstrup og Dolmen – fremstår generelt som vellavede og rene i udtrykket, med tydeligt dansk præg og fokus på friskhed og syre. Der er arbejdet omhyggeligt med druerne, og vinene fremstår teknisk solide og uden egentlige fejl.

Når det er sagt, savner flere af vinene lidt dybde, koncentration og frugtfylde til at balancere den markante syre, som især præger de hvide og rosévinene. Dolmen Solaris 2024 skiller sig positivt ud med bedre balance og mere moden frugtprofil end 2023-udgaven. Riesel 2023 har fine aromatiske kvaliteter, men opleves en smule spinkel.

Roséen på Rondo er frisk og let parfumeret, men også her kunne frugten være mere afrundet. Den fadlagrede Cuvée Prestige Excellente 2023 viser klart ambition og kompleksitet med sin lange lagring og nuancerede næse, men smagen lever ikke helt op til duften.

Samlet set er det et sympatisk sæt vine, der demonstrerer både potentiale og udfordringer for dansk vinproduktion i et køligt klima. Vinene vil gøre sig bedst sammen med lettere retter, hvor friskheden og syren kan spille positivt ind – snarere end i selskab med kraftige eller rige retter.

Af Paul Lysholdt 14. oktober 2025
Samsø betyder noget særligt for mig. Vi holdt vores første sommerferie på Samsø august 1982, Christian var knap 1½ år, vi boede i en lejlighed vi havde lejet gennem Jyske Bank, hvor Kirsten var ansat, og vi holdt ferie på Samsø de næste 4-5 år.
Af Paul Lysholdt 13. oktober 2025
I dette blogindlæg om dansk vins historie lovede jeg at vende tilbage med indlæg om specifikke vingårde. I dette indlæg Faxinge Vingård.
Flere indlæg