Vin med Paul #8 - Weingut Mehofer & Kirsebærkroen i Præstø
Kirsebærkroen i Præstø ligger 650 meter fra os, jeg går forbi kroen daglig, men har aldrig været indenfor. Det blev der rådet bod på fredag den 15. november. Der var inviteret til vinaften, hvor der blev præsenteret seks vine fra det østrigske Weingut Mehofer i Wagram, dertil nogle ”lette anretninger”. Det blev en fantastisk aften vinmæssigt, madmæssigt og i øvrigt.
Historien om Anna Hvas og Kirsebærkroen er en spændende fortælling om et karriereskift og realiseringen af en drøm; den overlader jeg til andre at fortælle. Men det jeg meget gerne vil dele er min oplevelse i går aftes. Programmet lød meget tilforladeligt: ”6 vine fra Mehofer. Social dining med lette anretninger fra kroens køkken.”
Det blev en oplevelse langt ud over hvad jeg havde forestillet mig. Nadia Papaya havde etableret de flotteste rammer med hyggelig opdækning og pyntning samt ikke mindst flot eksekvering hele aftenen.
Kirsebærkroens vinleverandør Bent Hargaard fra Hargaard Vinimport havde i samarbejde med Judith Mehofer fra det østrigske vinhus Mehofer sørget for seks vine.
Stefan Hedegaard, eventmanager mm. på Kirsebærkroen stod for de lette anretninger, som viste sig at være en fornem seks-retters menu.
Weingut Mehofer er et familieejet vinhus i Wagram, ca. en times kørsel nordvest for Wien. Familien har dyrket vin i 10 generationer, og huset har været økologisk certificeret siden 1992, som et af de tidligste i Østrig. Filosofien er bæredygtighed, minimal intervention og maksimal renhed.
De mest anvendte druer er Grüner Veltliner, Roter Veltliner, Riesling, Zweigelt, Chardonnay og Pinot Noir. De eksperimenterer også med PIWI-varianterne Muscaris, Johanniter og Bronner, som danner basis for deres Johahn-vine.
Vi smagte følgende seks vine.
Mehofer Sekt NV ⭐⭐⭐☆☆ Mousserende vin produceret efter den traditionelle metode. 100% Roter Veltliner, en hvidvinsdrue som ikke umiddelbart er beslægtet med Grüner Veltliner. 12½%. Mange fine bobler, god mousse, tydelig autolytisk karakter. Stikkelsbær, citrus, lime, granatæble, anelse sødme.
Mehofer Grüner Veltliner Wagram 2024 ⭐⭐☆☆☆ En svag duft af æble, lidt lukket, Diskret syre, grønne æbler, mineralitet. Mangler frugt. En svær årgang i forhold til 2022 og 2023 fik vi at vide. Der var et køligt forår, uregelmæssig blomstring og regnperioder, og druernes modenhed derfor blandet.
Mehofer Grüner Veltliner Neudegg 2024 ⭐⭐⭐☆☆ Citrus i næsen. Grønne æbler, lime, grape, cremet, hvid peber, mineralitet, god syre. Typisk Grüner Veltliner, lækker.
Mehofer Roter Veltliner Neudegg 2024 ⭐⭐⭐⭐☆ Lidt diskret i næsen til at starte med, mandel, lidt hindbær. God syre, god fylde, stikkelsbær, saftig, krydret, lidt peber, mineralitet. En for mig ikke kendt drue, og det er et dejligt bekendtskab.
Mehofer Pinot Noir Neudegg 2021 ⭐⭐⭐⭐☆ Åbner sig efter lidt tid, hindbær, kirsebær, peber. Syrerig, syrlige bær, syrlige amarena kirsebær, saftige brombær og hindbær. Frisk og frugtig. Potentiale 5 år, der er syre, frugt og tanniner.
Mehofer Eiswein 2023 ⭐⭐⭐☆☆ på Grüner Veltliner, Tropisk frugt, ananas, mango, fersken. Høj syre og renhed, men begrænset aromadybde, Duften overraskende neutral.
Derudover har jeg smagt disse to vine.
Mehofer Grüner Veltliner Ried Wadenthal 2019 ⭐⭐⭐☆☆ Flot gyldent skær. Lime, hvid peber, stikkelsbær, mineralitet. Lidt dominerende alkohol (14%). Lidt cremet, rund, smager mere som Chardonnay end Grüner Veltliner. 2019 var et varmt år, som gav mere moden frugt, hvilket også kan aflæses i alkoholprocenten. En lang sur lie periode giver mere rundhed. Og fadlagringen kan også influere. Absolut en god vin, men forvent en atypisk Grüner Veltliner,
Mehofer Zweigelt Neudegg 2020 ⭐⭐⭐☆☆ Imødekommende, delikat næse med kirsebær. Frugtig, krydret, lidt peber, saftig og drikkelig. Lidt let i munden.
En kort sammenfatning: Mehofer laver rene, præcise, ærlige vine. Jeg anbefaler helt klart den nævnte Roter Veltliner og deres Pinot Noir. Grüner Veltliner Neudegg er et godt bud på en klassisk Grüner Veltliner.

Maden til vinene var denne fornemme menu kreeret af Stefan Hedegaard:
- Krustader med rørt laks
- Fiskesuppe
- Svampetoast
- Kyllingebryst med farvede grøntsager
- Anderillette med sennepsfrø og bær
- Krydderkage med pisket creme og kaki-frugter
Det var åbenlyst at han kendte de vine, som maden skulle matche, og det gjorde de på allerflotteste vis.
Kæmpestor ros til alle, der har bidraget til en skøn aften, og tak for meget hyggeligt selskab til de øvrige gæster. Jeg vender helt sikkert tilbage næste gang der står en vinaften på programmet; jeg er sikker på at mange andre af aftenens deltagere også kommer igen.


